Moskee verrijst in industriegebied Westpoort in A’dam

Mar 7, 2012 | Media

In Westpoort komt de eerste moskee met minaret en koepel binnen de ring A10 in Amsterdam. Zodra het bestemmingsplan is gewijzigd, wordt begonnen met de bouw van de Moskee Taqwah. De gelovigen, Surinaamse moslims verenigd in de Nederlandse Moslim Associatie, verwachten over een jaar het gebedshuis te betrekken.


AMSTERDAM – Wijziging van een bestemmingsplan kost een half jaar, mits er geen bezwaren worden ingediend. Binnenkort is er een informatiebijeenkomst voor bewoners en bedrijven.

Sheriel Nabie, voorzitter van de associatie en in het dagelijks leven accountant, verwacht geen verzet uit Westpoort. Het uitgestrekte bedrijventerrein/industriegebied telt 370 inwoners. Er zijn 1.500 veelal kleinere bedrijven gevestigd met in totaal 40.000 werknemers.

De Taqwah-gemeenschap is niet naar het dunbevolkte industriegebied uitgeweken om protesten te ontlopen. ‘In West en Nieuw-West kregen we te horen dat die stadsdelen de komende jaren geen kavels uitgeven voor een moskee. Probeer het maar in Westpoort, zeiden ze’, zegt Nabie.

De moskee wordt grotendeels in de fabriek gemaakt en ter plekke gemonteerd. De 16 meter hoge minaret en de koepel worden in hun geheel aangeleverd. Beide blikvangers zijn wit en doorzichtig. De gelovigen bouwen het gebedshuis zelf af.

Veel plannen voor moskeeën verzanden in geruzie en worden nooit uitgevoerd. En als er wel een eerste paal de grond in gaat, wordt de bouw halverwege gestaakt wegens geldgebrek. ‘Wij grijpen niet boven onze macht en doen alles zelf. Geen bemoeienis van een Arabisch land, geen rijke sjeik,’ verklaart Nabie de voortvarendheid van de Nederlandse Moslim Associatie.

Van de benodigde 1,1 miljoen euro ontbreekt drie ton voor de afbouw. Die hoopt Nabie via donaties te vergaren. ‘Zodra we met de bouw bezig zijn, zien de gelovigen dat de moskee er komt. Dat is prettiger doneren dan wanneer ze tegen een kale vlakte aankijken.’

De Taqwah-gemeenschap omvat driehonderd gezinnen uit Amsterdam en daarbuiten en groeit snel. Het afgelopen jaar zijn er honderd gezinnen bijgekomen.

De deur van de Taqwahmoskee staat voor iedereen open. Nabie: ‘Ons motto is: ga fatsoenlijk met elkaar om.’ Er komen een dienstencentrum en een koranschool; er is ruimte voor huiswerkbegeleiding en buurtvergaderingen.

De voertaal is Nederlands, alle activiteiten zijn gemengd, behalve bidden. ‘Wij richten ons totaal tot God als wij bidden. Daarbij mogen wij ons niet laten afleiden door de schoonheid van een vrouw’, zegt Ramdjan Chauthi, lid van de Taqwah-gemeenschap.

 

Auteur: Jaap Stam (Verslaggever – de Volkskrant)
Bron: de Volkskrant

‘Ied-ul-Fitr gebed

‘Ied-ul-Fitr gebed

Download | 'Ied-ul-Fitr Gebed Document (PDF)" url="/wp-content/uploads/2021/05/Ied-ul-Fitr_gebed.pdf" DE HANDELINGEN VAN HET GEZAMENLIJKE ‘IED GEBED U dient allereerst de intentie te formuleren (Niyyah). De intentie voor het ‘Ied-gebed dient als volgt te worden...